MIDDEN - DELFLAND

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

De Maeslantkering en Hartelkering

Op 7 oktober 2006 werd de jaarlijkse functioneringssluiting van de Maeslantkering en de Hartelkering uitgevoerd. Voorafgaand aan het seizoen waarin nogal eens veel stormen plaatsvinden is het nodig te weten dat alle system goed werken. Met deze twee keringen is het Deltaplan compleet en kan zuidwest Nederland zich ook veilig voelen bij hoog water en zware storm.

Het Hoogheemraadschap van Delfland zorgt er o.a. voor dat overtollig regenwater snel genoeg de zee en de Nieuwe Waterweg wordt ingepompt. De verdediging tegen de zee is de taak van Rijkswaterstaat. Kort na de rampzalige overstroming van 1953, waarbij 1853 mensen verdronken en zeer veel schade ontstond, werd het Deltaplan opgesteld. Dit plan bevat maatregelen om grote overstromingen te voorkomen: dijken moeten op hoogte worden gebracht en zeegaten in zuidwest Nederland moeten worden afgesloten.


De deuren zijn zojuist gesloten; nu volgt het afzinken.

De Maestlantkering, geopend door koningin Beatrix op 10 mei 1997, is het sluitstuk van het Deltaplan en maakt ook (Midden-)Delfland een stuk veiliger bij zware stormen en springvloed.

De jaarlijkse functioneringssluiting trekt honderden toeschouwers die de sluiting vanaf een speciaal aangelegde heuvel goed kunnen volgen. Tergend langzaam bewegen de twee deuren van elk 210 meter breed en 22 meter hoog zich naar elkaar toe. De totale lengte is bijna zo lang als de Eiffeltoren hoog is en het gewicht is vier maal dat van de Eiffeltoren. De constructie van de kering is ontworpen om hoog water vanaf de zee tegen te houden. Zodra het water in de rivier hoger dreigt te komen dan dat in de zee gaat de kering automatisch open, dit om te voorkomen er schade aan de kering ontstaat. Het hele proces van sluiten en openen is volledig computergestuurd: het BOS systeem: Beslis & Ondersteunend Systeem zorgt voor het hele proces.


Het afzinken is minder interessant voor het publiek.

Spectaculair is zo'n functioneringssluiting zeker en de prachtige Hollandse luchten boven de kering op deze 7 oktober 2006 leverde mooie beelden. (Midden-)Delfland kan de komende herfst- en winterperiode weer gerust gaan slapen.


De grootte van de constructie kan afgemeten worden aan de mensjes op het kogelscharnier.

Links

19 september 2017