MIDDEN - DELFLAND

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

Voordijkshoornse gemaal gemoderniseerd

De Voordijkshoornsepolder ligt deels in de gemeente Schipluiden, woonkern Den Hoorn, en deels in Delft. Het gemaal ligt verscholen achter de nieuwbouw van Den Hoorn. Een restant van de windmolen is de behuizing van het gemaal. Via een korte sloot pompt het gemaal het overtollige polderwater in de Buitenwatersloot. Deze sloot heet eigenlijk de Kickert.

De capaciteit was niet voldoende in moeilijke tijden. Vandaar dat er al geruime tijd een extra pompinstallatie aanwezig was om bij noodgevallen mee te helpen. De Voordijkshoornsepolder was ooit een glastuinbouwgebied. Hier is nog maar weinig van over. Woningbouw zowel in het Delftse als Hoornse deel eisen dat het waterpeil goed beheerst kan worden.

Het Hoogheemraadschap van Delfland heeft het oude gemaal met zijn vijzel vervangen door een nieuw modern gemaal met voldoende capaciteit. Het oude gemaal is volledig buiten gebruik gesteld en verwijderd. Op de foto rechts (april 2002 rechts) wordt er een constructie gebouwd voor een nieuw, vol automatisch  gemaal. Het oude molengebouw blijft bewaard.

Medio augustus 2002 kunnen we het eindresultaat bekijken. De oude molenromp is nu uitgerust met een splinternieuw automatisch gemaal om de Voordijkshoornsepolder goed te beschermen tegen overtollig water. Het rooster is aangebracht om te voorkomen dat drijvend afval de pomp kan beschadigen. De elektrisch te bedienen kraan wordt gebruikt om regelmatig dit afval op makkelijke manier te verwijderen. De hoeveelheid afval dat bij zo'n gemaal aankomt is trouwens enorm! Tenslotte is een kabel aangebracht vóór de gemaalopening om eventuele vaartuigen, b.v. rubberboten met kinderen, op een veilige afstand te houden.

 

Het vernieuwde interieur van het gemaal is vooral leeg. Naast een grote kast met instrumenten en meters is merendeel van de installatie onder de vloer aangebracht. Alleen de twee pompen steken boven de vloer uit. Ook hier is het watergedeelte weer in de vertrouwde kleur blauw geverfd.

 

Het is een goede zaak dat ook het Hoogheemraadschap van Delfland hier het oude en nieuwe goed laat samen bestaan!

24 december 2013