MIDDEN - DELFLAND

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

Kerkpoldergemalen

De Kerkpolder, aan de noord-oostkant van de Gaag en liggend tussen de woonkernen Den Hoorn en Schipluiden wordt tegenwoordig doorsneden door de snelweg A4. Hiervoor is destijds een nieuw gemaal aangelegd. Nauwelijks herkenbaar ligt dit gemaal naast het fietspad langs de Gaag en bemaalt o.a. de sportvelden van Delft. In 2006 is het gemaal deels vernieuwd.


Het gemaal gezien vanaf het fietspad.


Vanuit de Kerkpolder ziet het gemaal
er eenvoudig uit.

Kerkpolder-zuid

Het oude gemaal van de Kerkpolder staat vlakbij de woonkern Schipluiden. Al vóór 1413 stond hier een watermolen, want Philips de Blote (wonende op de Keenenburg) kreeg toen toestemming om met zijn watermolen ook koren te malen. Dit was waarschijnlijk de eerste poldermolen van Midden-Delfland. In 1880 werd de molen omgebouwd tot stoomgemaal. In 1938 werd hier een dieselgemaal gebouwd, dat pas in 1958 geëlektrificeerd werd. Ook hier de karakteristieke kleuren: donker-groen het water deel en blauw de elektrische aandrijving.

Het oude gemaal van de Kerkpolder staat aan de Tramkade in Schipluiden, meteen naast de Kerkpolderbrug ter ontsluiting van het sportterrein. 
Een mooi verzorgde heg begrensd het terrein. In het gebied van de Kerkpolder wordt op dit moment een golfbaan aangelegd, wat wellicht weer anderen eisen zal stellen aan de bemaling van het gebied.


De waterpomp


De elektrische aandrijving

24 december 2013