MIDDEN - DELFLAND

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

Nieuw Zouteveense- en Holierhoekse poldergemaal

In 2008 is een nieuw gemaal gereed gekomen dat het oude geëlektrificeerde gemaal vervangt. Het Hoogheemraadschap van Delfland gebruikt sinds kort een standaard concept voor nieuwe gemalen om deze beter in het landschap in te passen. Kenmerkende eigenschap is het met gras begroeide hellende dak en het gebruik van veel glas. Het gemaal is uitgerust met twee elektrische pompen. De Slinksloot is omgeleid naar het nieuwe gemaal. Het oude monumentale gemaal blijft bewaard. De volgende foto's geven een beeld van de nieuwe situatie.

Zouteveense en Holierhoekse poldergemaal 2008

Zouteveense en Holierhoekse poldergemaal 2008

Zouteveense en Holierhoekse poldergemaal 2008

Zouteveense en Holierhoekse poldergemaal 2008


Voormalige Zouteveense- en Holierhoekse poldergemaal

Het poldergemaal dat uitkijkt over de Vlieten richting Maasland bediende tot 2008 de Zouteveensepolder en Holierhoeksepolder. In de muur staat gegraveerd wanneer het gemaal is gebouwd en wie er in het toenmalige bestuur zaten.

Vroeger had de Holierhoeksepolder een eigen gemaal. Vanaf 1936 werd de taak door het gemaal van Zouteveen overgenomen.

Het fietspad tussen Vlaardingen en Schipluiden leidt langs dit gemaal.

Tijdens de Midden-Delfland Dag 2002 was gemaal van Zouteveen weer eens open voor het publiek. De machinisten van het gemaal vertelden enthousiast over hun werk op dit gemaal en de andere in de omgeving. De indrukwekkende centrifugaalpomp neemt een behoorlijk deel van de ruimte in beslag. Heel sfeervol zijn de twee prachtige glas-in-loodramen waarin onder andere diverse wapens van de ambachten zijn aangebracht. Aan de achterkant een prachtig uitzicht op de Slinksloot.

Overzetveer

Toen de trekschuit nog voer was er bij deze plek, vaak aangeduid met Schouw, een overzetveer om de paarden over te zetten van de Vlaardingsekade naar de kade van de Duifpolder om naar Maassluis te varen. Toen de trekschuit verdween konden voetgangers nog lang genieten van een overzetpontje verzorgd door de watermolenaar/machinist en zijn vrouw. Onderstaande foto is van juni 2000.

Overzetveer bij Schouw, Vlaardingsekade, en gemaal Zouteveense en Holierhoeks Polder.
Het overzetveer voor voetgangers van de Vlaardingsekade naar de Duifpolderkade verzorgd dooe de watermolenaar/machinist en zijn vrouw; foto juni 2000. Deze dienst is niet meer beschikbaar.

31 oktober 2023