MIDDEN - DELFLAND

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

Het gemaal Westland

Op 3 september 2003 is het vernieuwde gemaal Westland in gebruik genomen. In het kader van het plan ABCDelfland is de capaciteit van dit boezemgemaal uitgebreid tot 24000 liter per seconde (voorheen was dit 6000). De dieselmotoren zijn vervangen door elektromotoren. Het gemaal kan nu volledig automatisch en op afstand bediend worden. Deze maximale capaciteit kan pas benut worden na verbreding van het Oranjekanaal. Ook een aantal smalle doorgangen, zoals de spoorbrug en de oude Maasdijk, die de wateraanvoer negatief beïnvloeden dienen aangepast te worden.
Deze activiteiten zijn inmiddels voltooid (maart 2007) en hiermee kan het boezemgemaal nu de maximale capaciteit ten volle benutten in tijden van veel overtollig water.

 

Het gemaal met informatiepaneel

Een electrische motor waar vroeger een dieselpomp stond

Spoorwegdoorgang naar het Oranjekanaal

Zoals het was

Het gemaal Westland was, evenals de Zaayer in Maassluis, een gemaal dat uitgerust was met twee dieselmotoren (maar hier wel met een kleinere capaciteit). Tijdelijk was de totale capaciteit verdrievoudigd na installatie van twee forse elektrische pompen. Het water dat deze wegpompten ging volledig langs het gebouw om, door een roestige pijpleiding. Dit gaf een wat rommelig beeld. Het gemaal bevind zich aan de nieuwe buitendijk aan de Nieuwe Waterweg (de Maasdijk is de oude dijk).

Links een beeld van de twee elektromotoren; rechts één van de twee identieke dieselmotoren.
Aan de uitlaatkant van het gemaal is duidelijk te zien dat het water meteen in de brede Nieuwe Waterweg wordt afgevoerd. Midden de uitlaat van de dieselgemalen; aan de rechterkant loopt de leiding van de tijdelijke elektrische pompen.

25 december 2013